Családállítás

Az esetek 95%-ában minden betegségnek lelki oka van. Az életminőségünket romboló akadályok (pl. egészségtelen ételek, negatív gondolatok, mozgásszegény életmód, rossz levegő, cigaretta, alkohol, kábítószer fogyasztása) felismerése is nagy mérföldkő lehet, a következő lépcsőfok megtétele azonban még ennél is nehezebb, hiszen megoldást kell találnunk a problémánkra.

A határidők közé szorított napi menetrend feszített tempóját hosszú távon nagy kihívás tartani. Aztán egy idő után már nem bírjuk a terhelést, és egyre nehezebben végezzük feladatainkat, végül pedig lehangoltsággal, szorongással, depresszióval vagy pánikbetegséggel stb. fizetünk azért, mert nem figyeltünk eléggé önmagunkra.

A gödörből nem könnyű kitornázni magunkat, és talán úgy érezzük, egyedül nem is boldogulunk. Többféle lélekgyógyítás is van: Az első módszer: a gyógyító csak kérdez, nem magyaráz, nem okít, és nem próbál tanácsot adni. Az egyetlen, amit tesz, hogy figyel, és lényegre törő kérdéseinek köszönhetően rávezeti a beteget arra, hol hibázott, és mi az, amin változtatnia kellene ahhoz, hogy az élete jobban működjön.

Segít megfogalmazni célokat, segít megtervezni az odavezető utat, és el is kísér ezen. Egyenrangú partnerként viselkedik, sosem ítélkezik, és nem írja elő, hogy mit kell tenni. Általa önismeretünk új töltetet kap, és ez arra is képessé tesz, hogy új célkitűzések felé forduljunk.

A második módszer: elengedés, megbocsátás. Ez egy vezetett meditáció által történik. Ilyen, amikor több éve jobb létre szenderült szerettünket nem tudjuk elengedni, és ezáltal baj történik velünk is, és ő sem tud továbblépni, vagy ilyen, amikor párkapcsolat végével az egyik fél nem engedi el a másikat, ezért a ragaszkodó fél nem talál új párra, vagy ha mégis, akkor rossz lesz a kapcsolata.

A harmadik módszer: nyugalmat hozó hasi légzés. Hasba lélegezünk be, és a szájon át pedig kifújjuk a levegőt 45 percig. Ilyenkor a tudatalattinkban lévő fájdalmak oldódnak ki, és ezt sokan úgy tapasztalják, hogy gyógyító angyalok érkeznek, és gyógyítják a fizikai testet kb. 15 percig. A folyamatot 10x kell ellenőrzés mellett végezni, és utána otthon is lehet. Kezdetben szükség van az éber jelenlétre, és a légzés után megbeszéljük, ki mit élt át, és mi történt a folyamatban.

A negyedik módszer: családállítás. Ez egy Bert Hellinger nevű német terapeuta által kidolgozott módszer, és a család szerepét hangsúlyozza problémáink kialakulásában és megoldásában. Hellinger a pszichoanalízis, a családterápia és a hipnózis működési szabályait tanulmányozva építette fel saját módszerét, amely sok megmagyarázhatatlannak tűnő elemből épül fel, mégis működik. A családfelállítás szemlélete szerint problémáink kialakulásáért nem kizárólag a mi életünk és annak eseményei felelősek, hiszen sorsunk összefonódik a családtagjaink sorsával.

Hellinger szerint működik egy nagy közös lélek vagy energiamező, melybe családunk minden tagja beletartozik. A mezőben a „kiegyenlítődés törvénye” uralkodik, azaz a család valamely tagja szolidaritást vállal, azonosul a tragédiát elszenvedettel, tudat alatt segíteni kezd neki, hozzá hasonlóan kezd élni. Emiatt azonban nem a saját életét éli.

A terápia során a résztvevők a többi jelenlévő közreműködésével felállítják a saját családjukat. A szereplők képesek úgy reagálni, érezni és viselkedni, mint azok, akiket megszemélyesítenek, és a probléma szinte azonnal felszínre tör. A folyamat addig tart, míg a „rend” helyre nem áll.

Az amit a két szemünkkel látunk, csak 1%-a a valós világnak, a többi 99% a láthatatlan világ. Ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljünk ezzel a világgal, el kell kezdeni tudatosan élni. Az életünket nemcsak mindennapi tapasztalataink határozzák meg. Sorsunk alakulásában a szellemi, spirituális élményeink és a meditációs tapasztalataink is szerepet játszanak.

A legtöbben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget ezeknek, de ha képesek vagyunk kitörni a hétköznapi keretekből, és elfogadni a spiritualitást, új út nyílhat meg előttünk, amelynek segítségével mélyebb önismeretre tehetünk szert. Feltárulhatnak lelkünk bonyolult titkai, képesek lehetünk megérteni cselekedeteink, belső vágyaink és félelmeink okát. Ha megismerjük a tetteink hátterében meghúzódó indítékokat, feltárulhat a múltunk, biztossá válhat a jelenünk, és félelemtől mentessé a jövőnk.

A lélekgyógyítás során ráébredhetünk arra is, hogy a testi tüneteinket milyen lelki problémák idézik elő. Mikor ajánlott? Depresszió, pánikbetegség, elégedetlenség, kapcsolati, párkapcsolati gondok, önértékelési zavarok, önbizalomhiány, határozatlanság, ingerültség, szorongás, feldolgozatlan problémák, kommunikációs problémák, meddőségi problémák, betegségek, stb. Egy dolgot azonban nem szabad elfelednünk: lelkünk gyógyulásának legfőbb akadálya a hitünk hiánya lehet. Ha nem hiszünk magunkban és a gyógyulásunkban, akkor semmilyen terápia nem segíthet rajtunk, sőt még nagyobb betegségek jöhetnek.